onsdag 22. februar 2012

Høyre ekstremister

Øyvind Strømmen var også på skolen vår i går 21.02.12. Han holdt et bra foredrag om høy ekstremistiske grupper. Først vil vi si litt om hvem han er og så snakke om foredraget han holdt etter det.
Øyvind Strømmen er en Norsk forfatter, oversetter og journalist. Han har jobbet med og kartlagt høyekstremistiske grupper på nettet. Han har holdt på med dette i mange år, og han har skrevet en artikkel i Samtiden der han advarte mot høyreekstremister. Øyvind ble veldig ofte brukt som kommentator etter terrorangrepet i Oslo og på Utøyen i 2011. Samme året ble han valgt til årets frilansjournalist av Norsk Journalistlag, han ga også ut boken «Det mørke nettet». Han formidler sitt budskap igjennom twitter, artikler og bøker.
Han skulle snakke om høyre ekstremister. Han åpnet med å vise noen bilder som hadde blitt laget av han, de hadde blitt laget av han fordi han har fått litt pes på seg fordi han har skrevet om det og gjort folk oppmerksom på at de finnes. Han snakket om en mann som er medlem av en nazist foreningen, han syns det er litt spesielt at noen personer binder høyre ekstremister opp til filmer og dataspill og sier at det er derfor de gjør sånn som de gjør. Det er jo egentlig personer som har troen på en ideologi.  «Poletikk og galskap er ikke motsetninger» det er et sitat fra han. Han forteller det sånn at jeg forstår hvor gale det egentlig er. Jeg personlig hadde ingen anelse om at det var så gale selv i Norge. Han forteller også hva de har skrevet og hvilke ideologier de er bygget på. Hvordan Nordmenn som er høyre ekstreme ser på Norge. Det er ikke noe nytt at det er nazister. Han sier til slutt «det er viktig å si imot».
Han var veldig god til å fortelle og formidle det han ville få fram. Han brukte gode bilder og forklarte.  

Kort oppsumert

Jeg synes disse dagene har vært utrolig spennede og lærerike. Det er nesten smått utrolig at min skole har klart å få så mange store navn og så mange flinke foreleser hit. For meg så har det også vært veldig gøy å være på den workshoppen. Jeg har lært veldig mye om å  blogge og jeg tror at det kan være nyttig i fremtiden å ha disse kunnskapene. Nå gleder jeg meg til det siste foredraget for denne uken, med Cathrine Bjorvatn, og avsluttnigen etter det. Jeg vil takke rektor og alle som har vært med på å stelle i stand denne uken for en fantastisk gøy og veldig lærerik uke.

Høyreekstremissme og mediadebatt

I går hadde var vi innom 5 forskjellige foredrag og debatter. Vi hørte blant annet på Eskil Pedersen, Øyvind Strømmen og Louisa Lohibi. De to sistnevnte snakket om ekstremissme både i islamistiske og kristne miljøer. Jeg synes personlig at det var veldig interessant, fordi ekstremissme er et ganske tabulagt tema å snakke om rett og slett fordi ikke så mange vet nok om dette temaet. Jeg synes derfor at det var veldig bra at vi fikk innfallsvinkler fra en ekspert på temaet og en som befinner seg midt i det.

Louisa Lohibi er kanskje en av de sterkeste unge damene som lever i dag. Til tross for å ha blitt voldtatt bare 17 år gammel, og det faktum at hun nesten daglig mottar hetsmeldinger fra høyreekstremmistiske miljøer som hater hun, klarer hun å komme seg gjennom dagen med et smil om munnen. I tillegg til dette synes jeg det er utrolig tøft gjort av hun å dra rundt og fortelle om hvordan hverdagen hennes er.

I tillegg til å høre om høyreekstremissme fikk vi se en paneldebatt der forskjellige personer fra 3 store mediahus i Norge diskuterte hvordan mediadekkningen etter 22. juli kunnet vært gjort anderledes, hva som var bra med det de gjorde og hva de kunne ha gjort anderledes. Det var utrolig å høre hvor vanskelig de hadde det i de kritiske minuttene rett etter terroren hadde blitt begått. Eskil Pedersen og bistandsadvokt Einar Dregebø var også med i debatten.

Terrortwitter

NRK Beta som kaller seg selv for NRKs sandkasse for ny tenologi(?) holdt i går det et av de siste foredragene her på NGV videregående skole. det var et spennende og rørende foredrag om twittermeldingene folk skrev under terroraksjonen på utøya 22. Juli. 


Rett etter at bomben gikk av i regjeringskvartalet startet folk å publisere meldinger på twitter. folk delte sine tanker, følelser og det de hadde opplevd denne dagen.
NRK beta holdt ett flott foredrag om hvordan det var å sortere og framstille alle disse twitter meldingene.


En kan ikke annet enn å bli rørt når man går i byen og ser roser absolutt overalt! 
#oslove

Under foredraget viste de bilder fra denne hendelsen og fortalte om hvordan de hadde opplevd 22. Juli. Bildene var av både regjeringskvartalet, utøya og av rosehavet i Oslo og dette var veldig rørende å se på. Det var veldig fint, men samtidig trist, og jeg tror de fleste som så dette foredraget vil være enig i det.  






"Norge har blitt et mer demokratisk samfunn etter 22. juli"

I går 21.02.12 var det Eskil Pedersen som begynte forelesningene. Han holdt en flott tale om hvordan vi kan gjøre noe for samfunnet vi lever i. Han var veldig opptatt av at vi skulle ha et åpent og demokratisk samfunn.  

Før vi sier mer om hva han snakket om vil vi si litt om hvem han er. Eskil Pedersen er en Norsk politiker, han er leder i AUF som er en forkortelse av Arbeiderpartiets ungdomsfylking.  Han har vært leder der siden oktober i 2010. Han har vært leder for AUF i mange år, men på forskjellige steder. Pedersen har også vært varamedlem i Oslo bystyre.

Han holdt et bra foredrag der han fortalte litt om tilliten i samfunnet, at vi måtte ha mer åpen het og mer demokrati for blant annet å hindre vold og voldelige handlinger. Han sa at han var stolt av at ungdommen var politisk aktive og at vi burde ha mer å si i samfunnet fordi det er vi som skal styre landet etter på. Han trakk fram at det hadde blitt mer offentlig debatt i Norge etter 22. Juli. Diskusjonene har blitt mer saklige, mer preget av fakta og det er flere som har deltatt og det gjelder også ungdommer. 

mandag 20. februar 2012

Dagen i dag

Det har vært en innholdsrik og interessant dag! Den levde opp til forventningene sine, og vi har lært mye om menneskeverd. Hva som egentlig skjer og hvordan situasjonen er i verden.

Vi ser fra til dagen i morgen, og gleder oss til flere forelesninger.

Hvem er Louiza Louhibi?

Publisert 09.02.12 - 12:36, endret 09.02.12 - 15:10 VG NETT
http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10043185 

-          Louiza Louhibi skal komme hit til Nordahl Grieg videregående skole i morgen 21.02.12.

Louiza Louhibi er 21 år gammel og hun fikk honnør prisen av Fritt ord. Hun fikk den prisen blant annet for sitt engasjement og mot i debatten om voldtekt og ekstremister. Hun ble utsatt for en voldtekt i 2008, men hun vil ikke se seg selv som et offer for denne hendelsen. Det tyder på at hun er en sterk kvinne. Hun har siden hun begynte å engasjere seg for denne saken holdt mange foredrag og tv-opptredener forskjellige steder, og hun kommer nå hit til Nordahl Grieg VGS i forbindelse med Framtidskonferansen. Et av temaene for fremtidskonferansen er menneskerettighetene, og dette er noe som er veldig viktig for Louiza Louhibi og hennes arbeid. Menneskerettighetene og menneskeverd kommer nok derfor til å være en del av det hun skal snakke om i sitt foredrag.    




Mads Gilbert - En sterk mann

      Mads Gilbert er anestesilege ved Sykehuset i Tromsø. Han er veldig opptatt av menneskeverd og har jobbet i flere solidaritetsprosjekter opp gjennom årene. Han var den første av en rekke foredragsholdere som skal komme til Nordahl Grieg VGS denne uken i forbindelse med Fremtidskonferansen. Han holdt et sterkt og rørende foredrag om hans tid i Gaza under bombingen av byen i januar 2009.
      
      Gilbert viste oss bilder, video og lydklipp av skadde barn, bomber som ble sluppet over byen og sterke mennesker som kjemper en kamp for å overleve mot alle odds. Han snakket også også om hvordan de utdannet folk til å bli leger istedenfor å drive hjelpearbeid selv. 

      Vi ble imponert over Gilbert sin evne om å formidle sitt budskap på, og fant ut at han er en mann med meget sterke meninger og en som ikke gir seg med det første. Han brenner for at alle mennesker, uavhengig av hudfarge, kjønn, inntekt og meninger skal ha det like godt. Mads Gilbert er en mann som kjemper for rettferdighet og frihet for alle verdens mennesker.